Duńska kuchnia a polskie żołądki
Każda wycieczka zagraniczna wiąże się z odkrywaniem obcej kultury. Jej ważny element stanowi kuchnia. Oczywiście, przebywając w Kopenhadze mamy możliwość spożywania uniwersalnych potraw. Warto jest jednak zainteresować się choć odrobinę tradycyjną kuchnia duńską. W stolicy można znaleźć wiele restauracji, w których posiłki są przygotowywane zgodnie z wiekowymi recepturami. Kuchnia duńska jest zbliżona do skandynawskiej, dzięki czemu ważnym jej elementem są ryby. Bardzo często są one przyrządzane w zalewie octowej lub po prostu pieczone. Dodatkami do nich są najróżniejsze sosy, marynaty czy też warzywa. Równie ważnym elementem są najróżniejsze rodzaje mięs. Pieczony schab należy do najpopularniejszych dań w Kopenhadze. Widać przez to, jak wiele wspólnego ma owa kuchnia z naszą rodzimą. Tutaj również podstawą obiadu jest mięso, warzywa i ziemniaki. Polacy mogą więc poczuć się tu jak u siebie. Warto jest również spróbować tutejszych kanapek. Duńczycy mają specyficzne podejście do tego dania. Nie jest to bowiem zwykła przekąska, ale coś, czego przygotowanie wymaga starań i wysiłku. Przebywając w Kopenhadze trzeba pamiętać również o tym, że niezwykle ważnym jest przestrzeganie pór kolejnych posiłków. Jest to w pewnym sensie element tradycji tego kraju. Wynika to głównie z ekologicznego tryby życia mieszkańców Danii i niewątpliwie ma korzystny wpływ na zdrowie.