Kuchnia grecka prosta i zdrowa
Podobnie jak kuchnie wszystkich krajów śródziemnomorskich także w Greckiej kuchni bazuje się na wybornej i świeżej oliwie z oliwek, czosnku, pomidorach i świeżych ziołach. Często stosuje się liście winogron, w które zawija się kawałki mięsnego farszu i podaje w postaci dania przypominającego nasze polskie gołąbki. Grecy lubują się w rybach, owocach morza oraz jagnięcinie. Wytwarzają także szereg regionalnych serów z mleka koziego i owczego, cechujących się wysublimowanym smakiem i aromatem. Popularny u nas ser feta jaki możemy kupić w każdym niemal sklepie spożywczym w niczym nie przypomina tego oryginalnego wytwarzanego w Grecji. To co warto spróbować to oczywiście musaka, czyli coś na kształt zapiekanki w której porcje mielonej jagnięciny przekładane są plastrami grillowanego bakłażana i polewane dobrze przyprawionym sosem. Całość jest zapiekana i podawana na ciepło jako sycące danie główne. Ciekawym dodatkiem do dania jaki możemy spotkać w Grecji jest skordalia czyli gładki i gęsty sos jaki podaje się do ryb lub pieczonych warzyw. Sos zrobiony jest z roztartego czosnku, sporej ilości oliwy z oliwek oraz z namoczonego czerstwego chleba, lub rozdrobnionych migdałów lub orzechów. Wszystkie składniki mieli się na jednolitą gładką masę. W Grecji często je się mięso baranie i jagnięce, podawane na wiele różnych sposobów. Często w postaci kebabów i gyrosów, które serwuje się bardzo często z sosem cacyki. Sos cacyki stał się ostatnio dość popularny w Polsce. Jednak jeśli chcemy przygotować go w domu warto pokusić się o użycie naturalnych produktów, które są bardzo łatwo u nas dostępne, a nie sięgać po gotową mieszankę syntetycznych przypraw o smaku cacyki. Będąc w Grecji warto także kosztować wina, które jest naprawdę wyborne.