Pikantne gaspacho na gorące dni

Podróżując po innych krajach warto zajrzeć do ich kuchni – tak innej od polskiej. Bogactwo smaku można przenieść na swojskie stoły, jednakże żadna restauracja mianowana danym krajem na polskim rynku nie będzie absolutnie tak doskonała jak ta oryginalna. Jadąc do Hiszpanii nie można sobie wręcz odmówić skosztowania choć namiastki trybu życia tamtejszych mieszkańców. To nieodłącznie wiąże się z ich kuchnią, która jest nie tylko śródziemnomorska ale też andaluzyjska oparta na przepisach ludów pasterskich. Tym ciekawsza jest współczesna kuchnia tego kraju jeśli wziąć pod uwagę to, że tradycyjne kuchnie wymieszały się ze sobą i stworzyły nowe fantastyczne receptury. Jednak sercem tych potraw jest tradycja. W upalny dzień warto sięgnąć po gazpacho, które wbrew temu co nam się wydaje, jest okraszone pikanterią. Koniecznie musi być bardzo schłodzone. Dla amatorów czegoś bardziej konkretnego kuchnia poleca smakowitą paellę i tortillę. Warto zamówić na obiad fabadę, która jest daniem z fasoli i dużej ilości regionalnych wędlin takich jak paprykowe chorizo i morcilla. Do wieczornej zabawy pasują przekąski takie jak tapas czy ucho wołowe zwane poetycko oreja. Trzeba jednocześnie wiedzieć, że w każdym regionie spotka się trochę inne smaki. Można by powiedzieć, że cały kraj żyje po królewsku, czyli tak jak ma na to ochotę. Obserwując siesty można odnieść nieodparte wrażenie, że cały kraj jest pałacową balową salą.