Specyficzna kuchnia hiszpańska

Specyficzna kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska słynna jest na całym świecie ze swojej specyfiki i nietuzinkowości. Ciężko znaleźć w niej ekstrawagancję i przebłyski nowości. Właściwie w całości opiera się na dawnych, sprawdzonych przepisach. Hiszpanie twierdzą nawet, że tylko to, co posiada już historię, jest najlepsze dla podniebienia, a najcenniejszymi kucharkami są właśnie matki i babki. Z przepysznej kuchni smaków słynie Kraj Basków oraz Andaluzja. Znawcy twierdzą, że potrawy andaluzyjskie posiadają w sobie wiele z wpływów arabskich, a przez to są tak wyraziste. Szczególne w kuchni hiszpańskiej są przekąski nie tylko słone czy słodkie, ale także te, które podaje się do napojów, w tym alkoholi. Najbardziej znane są tapas, które serwowane są zarówno w luksusowych restauracjach, jak i w knajpkach, gdzie jedzone bywają prosto przy barze na stojąco. W kuchni tej znaleźć je można już od XIX wieku, a więc posiadają swoją uprzywilejowaną pozycję i trudno jest je wyłączyć z jadłospisu, zwłaszcza że są smaczne i urozmaicają jedzenie. Podawane mogą być nawet na kilka sposobów, z warzywami, rybami, owocami morza, a także z mięsem i sosami. Serwuje się je na kontuarze, co z pewnością nie wpływa na wrażenia smakowe, ale jest ich znakiem rozpoznawczym. W tych czasach nawet każda z hiszpańskich knajpek ma swój własny przepis na tradycyjne przekąski do napojów, które czasami zwane są również pinchos, a o których słyszał już cały świat.