Włoska kuchnia stała się bardzo popularna w całej Europie, a także w USA. Spaghetti czy pizza są znane każdemu nawet najmłodszemu Europejczykowi. Dania i restauracje włoskie można spotkać w każdym większym, a nawet mniejszy mieście w całej Polsce. Jednak uwierzcie mi, naprawdę ciężko jest znaleźć w Polsce prawdziwą tradycyjną Włoską kuchnię. A spaghetti przygotowane z tych samych składników przez Włocha i Polaka będzie smakowało zupełnie inaczej i to przyrządzone przez rodowitego Włocha będzie smakowała o niebo lepiej. Kuchnia włoska jest kuchnią prostą i można by rzec dość prymitywną. Bazuje na kilku podstawowych składnikach, ale jej siła i potęga tkwią w prostocie. Świeża oliwa z oliwek, świeże rosnące na słońcu zioła jak bazylia, oregano czy tymianek oraz pachnące pomidory są podstawą i czynią zwykły makaron czymś naprawdę wyjątkowym. Niewątpliwie Włochy to kraj makaronów. Włosi mogą poszczycić się kilkunastoma rodzajami tego produktu spożywczego. Różnią się one przed wszystkim kształtem, a co za tym idzie możliwością użycia ich w innych daniach. Długie spaghetti serwuje się najczęściej z sosem. Duże płaty lasagne przydają się do wyrobu zapiekanek, w tym tradycyjnej lasagne. Tortelini to makaron z nadzieniem, z farszem grzybowym lub szpinakowym, przypominającym kształtem nasze uszka. Niby ten sam makaron, ale każdy z nich przyrządzony i podany w odpowiedni sposób stanowi zupełnie inne wspaniałe danie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply